Notater |
- Jacob Jørgensen 4.
er født den 2. december 1794 i Sdr. Starup, og han døde den 16. november og blev begravet den 23. november 1867 i Sdr. Starup.
Hans dåb skete den 8. december 1794; Gudmoder var Jacob Jørgensens enke Maren Madsdatter, og faddere var: N. Pedersen af i Vestterp m.fl.
Jacob Jørgensen blev gift den 12. april 1822 i Vorbasse med
Karen Jeppesdatter.
- I Skads-Gørding herreders skøde- og panteprotokol 1816-1822 indføres på fol. 194 ff. følgende do-kument:
"Jeg underskrevne Hans Mikkelsen af Sdr. Starup gjør vitterligt, at jeg formedelst Alderdom og Skrøbelighed og uden foregaende Kiøbekontrakt haver solgt og afhændet, ligesom jeg hermed sælger, skiøder og aldeles afhænder fra mig og mine Arvinger til min Stedsøn Jacob Jørgensen og hans Arvinger, min hidtil eiende Gaard i S. Starup Bye, der staar for Hartkorn 3 Tdr. 2 Skp. l Alb, og da jeg har haft samme Gaard i Brug og Besiddelse efter min Hustrues afdøde Mands tinglæste Skiode af 3. JJuni 1786, der er læst i Retten den 25 Juli 1786 og Protokollen tilført Folio 19, samt af de Skiøder udstedt af Auktionsretten til min formand Jørgen Jacobsen i Sdr. Starup under 17. Juli 1786 læst 25. Juli s.A. og protokolleret folio 18, thi sosom herved bemærkes, at Ja-cob Jørgensen forbindes til at udbetale de Arvelodder, som sine søstre er tillagt i fædrene Arv ifølge Skiftebrev, som er tinglæst under 18. October 1796, navnlig til Mette Jørgensdatter 41 Rdlr. 4 Mk cg 12 Sk. Till Ane Maria Jørgensdatter 41 Rdlr. 4 Mk. og 12 Sk., til Karen Jørgens-datter 41 Rdlr. 4 Mk. og 12 Sk. og til Anne Jørgensdatter 41 Rdlr. 4 Mk. 12 Sk., der ialt udgiør 167 Rdlr. 1 Mk. S. W. (sø1vværdi), siger Eet Hundrede Tredsindstyve og Syv Rigsbannkdaler Een Mark, hvormed Kiøbesummen altsaa ansees som betalt. Thi skal fornævnte Gaard med paastaaende Bygninger og tilliggende Ejendomme herefter tilhøre Kiøberen Jacob Jørgensen og hans Arvinger med selvsamme Ret, Herlighed og Byrder, som ieg selv har eiet samme, og som ovenbenævnte tinglæste Skiøder nærmere oplyser. Hvorimod bemærkes, at Kiøberen for-pligtes til at opfylde den mellem ham og mig Dags Dato op rettede Aftægtskontrakt nøyagtigt og efterretteligt, da Gaarden er ham solgt paa den Maade.
Iøvrigt maa denne min udgivne Skiøde til tinge læses og protokolleres uden nogen Kald og Var-sel til mig dertil at give. Dets til Bekræftelse med min Haands Underskrivt og hostrykte Signete i 2de Vitterlighedsvidners Overværelse.
Sonder Starup d. 22. Febr. 1819
Hans Mikkelsen",
Den 22. februar 1819 udstedte Jacob Jørgensen i Sdr. Starup en obligation til stedfaderen Hans Michelsen på 150 rdlr. og stil lede som sikkerhed pant i ejendommen.
I et dokument af 5. februar 1821 hedder det:
”Underskrevne Jacob Jørgen af Starup tilstaar herved at have modtaget min vel Skiftet sluttet 1796 efter min afg. Fader tilfaldne Arvekapita1 33 RDlr. 3 MK. 8 Sk. s.V. Samt min ligeledes ef-ter afg. Maren Madsdatter tilfaldne Arvekapital 20 Rdlr. med paaløbende Renter og hvorfor Overformynderen, Værgen og alle Vedkommende meddeles denne min fuldkomne Kvittering og Afkald.
Varde, d. 5. Febr. 1821 Jacob Jørgensen
Til Vitterlighed: A. Guldager
K. Wiig
Curator: Poul Jør6ensen”.
I bogen om Starup sogn fortælles følgende om Jacob Jørgensen:
"I 1851 kom der til sogneforstanderskabet i Starup to begæringer om handelsbevilling, nemlig fra gaardmand Jacob Jørgensen i Starup og fra kromand Mads Hansen. Forstanderskabet an-befalede velvilligst begge bevillinger, men tilføjede dog til at hvis konkurrence ikke kunne tilla-des, så mentes kromanden mest berettiget til at få bevillingen.
Det vides ikke med bestemthed, om begge fik bevilling, men det har de sikkert fået; i alt fald handledes der begge steder. Det fortælles, at hos gamle Jacob i S. Starup solgte folk deres uld og skind, og de fik så de eftertragtede varer, kaffesager og brændevin, i stedet.
Efter Jacob Jørgensens død var der i nogle år lidt købmands handel i den gamle annexgård, hvorefter handelen overgik til en købmand og senere til brugsforeningen, som oprettedes i 1902”.
[6]
|